Uitgelicht: beweegcoach en buurtsportcoach Marloes Koele

Wie ben je en wat is je functie?

Ik ben Marloes Koele en ik ben zowel beweegcoach+ (Sportief Plus) als buurtsportcoach (Delft voor Elkaar).

Wat is het verschil tussen die twee functies?

Bij Sportief Plus werk ik voornamelijk met ouderen en word ik ingezet om lessen te geven als valpreventie, Granny Hip Hop en beweegactiviteiten in verpleeghuizen. Bij Delft voor Elkaar ben ik buurtsportcoach en richt ik mij op de doelgroep meisjes en vrouwen. Het is mijn taak om activiteiten op te zetten en uit te voeren voor meisjes en vrouwen in Delft. Ik draai ook een aantal projecten gericht op een gezonde leefstijl. Dat is voor alle leeftijden.

Hoe ben je hier terecht gekomen, wat heb je hiervoor gedaan?

Ik heb hiervoor Sportkunde gestudeerd op het HBO, toen ben ik stage gaan lopen bij een revalidatiecentrum. Ik vind kwetsbare mensen een interessante doelgroep, omdat je ze vooruit kunt helpen. In het revalidatiecentrum was helaas geen werkplek voor mij na mijn afstuderen. Toen ben ik gaan solliciteren. Ik vond de doelgroep ouderen altijd al leuk en toen vond ik een vacature op de website van Sportief Plus. Zo kwam ik in aanraking met Granny HipHop, waarop mijn eerste reactie was ‘hé, bestaat dat’. Ik hou zowel van Hiphop als van grannies, haha. Ik heb gelijk gesolliciteerd, en ben begonnen als beweegcoach voor drie dagen per week. Later ben ik doorgestroomd.

En hoe lang werk je hier?

Ik werk hier sinds oktober 2019.

Wat is er speciaal aan jouw functie?

Twee dingen; de diversiteit, en niets is te gek. Je kunt zeggen ‘ik wil deze les opzetten’, en als jij denkt dat het gaat werken voor de doelgroep dan ga jij die les opzetten. Je wordt daarin gestimuleerd en vrij gelaten. Je kunt met eigen ideeën komen en dat is heel erg leuk aan de functie. Ik doe zowel uitvoerend werk, dus de lessen geven, als projecten opzetten, dus ook coördinerend werk. Die balans daarin werkt voor mij heel goed.

Wat motiveert jou om voor SBG te werken?

Ik denk de collega’s; iedereen is aardig, het is een relatief jong bedrijf en dat is leuk omdat je allemaal in dezelfde levensfase zit. En verder is het motiverend dat je hier met je eigen ideeën kunt komen. Je kan als het ware ook je eigen loopbaan bepalen, zolang het binnen Sportief Besteed Groep valt. Het is zo’n brede organisatie dat je alle kanten op kunt gaan.

Wat is kenmerken voor een medewerkers van SBG?

Iedereen is enthousiast, flexibel, gemotiveerd om er wat van te maken en lekker vrolijk. Daarnaast heeft iedereen affiniteit met sport of bewegen. Het is een heel vlotte organisatie!

Bij ons werken?

 

Wat is jou allerleukste werkdag ooit?

Dat is toch echt met de doelgroep ouderen, en dat kunnen alle typen ouderen zijn. Het contact is zo leuk! Bij Granny HipHop is de oudste 87 jaar, super sportief en die staat daar dan te hiphoppen. Als je met hen aan het dansen bent dan is dat geweldig. Eerder op de dag ben ik dan in een verpleeghuis geweest waar mensen wonen met dementie. Het is al een hele overwinning als het je lukt om als beweegcoach al die ouderen mee te krijgen, en ze dan ook snappen wat je bijvoorbeeld voor spel met ze aan het doen bent. Een voorbeeld: het lukt een oudere niet om een pittenzakje ergens in te gooien. Uiteindelijk lukt dat wel, als je het op een bepaalde manier aanpakt. Je gaat dan op zoek hoe je hun grenzen kunt verleggen, terwijl andere mensen misschien denken dat die oudjes in een verpleeghuis zitten en dus niet zoveel. Ik probeer die grenzen te verleggen en dat vinden ze heerlijk. Ze kunnen echt meer dan je denkt, als je het maar op een goede manier aanpakt. Ik ken die dementerende ouderen al twee jaar, maar voor hen ben ik elke dag nieuw. Het leukste is als je iemand kunt bereiken en hun grenzen verlegd, en ze vervolgens met een lach teruggaan. Ik heb werkdagen gehad dat ik de hele dag met een big smile rondliep.

Wat is het meest waardevolle dat je tot nu toe heb geleerd?

Voorheen wilde ik zelf alles uitzoeken, maar hier ligt de drempel zo laag met het contact met anderen dat ik ook andere collega’s meer ging bevragen. Het is zo makkelijk om met iedereen over bepaalde dingen te sparren. En het is veel leuker dan continu maar alles alleen uit te zoeken. Ik kwam er altijd zelf wel uit maar het is ook leuk om het met anderen te doen, en vaak kom je daar ook verder mee.

Waarom zou jij iemand deze functie/organisatie aanbevelen?

Ik zou het aanbevelen vanwege de werksfeer. Het is informeel, maar niet te informeel. Je kunt met iedereen praten over van alles en nog wat. Toen ik hier kwam werken kreeg ik gelijk een warm welkom. Iedereen was gelijk geïnteresseerd. De warmte en de gezelligheid is goed. En dat voel ik nu nog steeds.

Wat zou jij nog willen zeggen tegen onze lezer?

Ik denk dat als je op zoek bent naar een werkplek waar je vrij gelaten wordt en zelf je verantwoordelijkheid pakt, en zowel solo als in teamverband, Sportief Besteed Groep een hele leuke organisatie is. Zowel de vrijheid als sfeer onderling is heel erg motiverend en inspirerend om gave dingen op te zetten en uit te voeren.

Wil jij écht impact maken?