Een land met 17 miljoen virologen, 17 miljoen gedupeerden. Een land met optimisten en pessimisten. Een land met dagdromers en doemdenkers. Ook een land van Tim van den Eijk, copywriter bij Sportief Besteed Groep. Tim neemt ons vanaf 1 april om de woensdag mee in zijn coroniale tijdperk.

“Your colleague Tim Heemskerk invited you for a videocall”, de dagelijkse ZOOM uitnodiging plopt rechtsonder in de hoek van mijn beeldscherm op. Het opvallende ping-geluidje zorgt er tegenwoordig voor dat ik als een goed gedrilde digitale soldaat meteen in de conference call houding schiet. Broek aan(!), snelle blik in de spiegel en even de achtergrond checken. Schuifje van de webcam opzij, join audio en tegen het scherm praten maar.

Dit geschetste nieuwe ochtendritueel komt je wellicht enigszins bekend voor of niet? Al heet de colleague die jou uitnodigt misschien geen Tim, maar iets als Henry, Donna, Dennis of Aranka van de binnendienst. Punt is dat de uitnodigingen vandaag de dag als warme linkjes over de 5G vliegen. Tot op een paar weken terug dacht je bij het woord uitnodiging nog luchtig terug aan kinderfeestjes met zwembroeken en thuisgebracht worden. Nu schieten de agendapunten, taakverdelingen en notulen door het hoofd. Niets ergs natuurlijk, het schetst mooi hoe we in veranderlijke tijden mee veranderen en nieuwe associaties maken. Zullen we de associaties bij het woord webcam maar even links laten liggen? Het schijnt dat die business het in ieder geval goed doet in deze tijden.

Nu we hier toch (met een dichtgeschoven schuifje voor de webcam) rustig in reallife deze column doornemen, kunnen we net zo goed wat do’s en don’ts van het conference callen met elkaar delen. Uit eigen ervaring zal ik de eerste twee situaties voor je schetsen. Wat je namelijk vooral niet moet doen tijdens je ZOOM uurtje is: compleet vergeten dat je nog in je boxershort zit en dan beslissen om even een kop koffie uit de keuken te halen. Wat wel een lekkere ijsbreker kan zijn: vraag eens naar een element binnen het kader van je beeldschermcollega. Die foto van Chriet Titulaer aan de muur of het lege aquarium op de achtergrond? Juist ja.

Goed, kom tot je punt. Ook het op afstand met elkaar werken, kunnen we vanuit positief perspectief bekijken. Dat ZOOMEN leert ons wellicht wel weer eens iets. Bijvoorbeeld om eens op elkaar en op onszelf in te ZOOMEN. Je ziet de collega waar je al jaren mee samenwerkt nu in zijn of haar thuissituatie. Het nieuwe kader maakt van de strenge Aranka van de binnendienst ineens de lieve achternicht van een sterrenkundige, met een recent overleden goudvis. Wat wellicht nog meer impact heeft: je wordt ineens dagelijks nogal met jezelf geconfronteerd. Je ziet hoe ongemakkelijk je soms heen-en-weer beweegt, je ziet je ogen afdwalen op zoek naar een bevestigend knikje en je ziet hoe je jouw ruimte in het gesprek zoekt. Je wordt wat meer bewust. Bewust van het feit dat we naast professionele collega’s, ook gewoon maar mensen in huiskamers zijn.

Tim van den Eijk is copywriter bij Sportief Besteed Groep, dé stichting die door de kracht van beweging mensen, diensten en organisaties met elkaar verbindt. SBG realiseert dé actieve en gezonde samenleving waarin iedereen meedoet.